Så väljer du rätt kassasystem – 5 tips om hur du väljer rätt

 1. Vilken sorts verksamhet bedriver du?

Planerar du att ta över en lunchrestaurang? Har du en liten kiosk? Har du en gårdsbutik som inte alltid är bemannad? Är det fine dining med ett fåtal bord som är er grej?

Det första du bör tänka på är just frågan ovan. Vad är det som är viktigast för dig? Att kassasystemet är snabbt och lättanvänt med ett fåtal produktknappar? Ska ni kunna scanna streckkoder? Är en anpassningsbar bordskarta avgörande för er? Eller behöver ni helt enkelt lite av allt? Oavsett vad ni behöver kan vi på Allvåg hjälpa er att hitta rätt.

 2. Hur vill du ta betalt?

Är tanken att ni vill ha flera betalterminaler som fungerar samtidigt kopplade till kassasystemet? Planerar ni att bara erbjuda Swish som betalsätt? Vill ni kunna fakturera återkommande företagskunder? Är en presentkortsfunktion det som behövs?

Hur ni vill ta betalt är viktigt att ta i beaktning när ni ska välja vilket kassasystem som passar just er. Olika kassasystem stöder olika betallösningar och går att koppla mot olika leverantörer av betalterminaler t.ex. Verifone, Swedbank, Nets och Bambora.

 3. Ska ditt kassasystem vara stationärt eller mobilt?

Har du en lokal där du bedriver din verksamhet? Står ni på marknader och event? Åker ni runt och behöver kunna ta betalt vid dörren? Har ni möjlighet att koppla kassasystem och betalterminal med nätverkssladd eller behöver ni få internet via mobilnätet eller WiFi?

Någonting att tänka på när ni ska välja rätt kassasystem är just var ni ska kunna ta betalt och vilken tillgång ni har till eluttag samt internet. Vissa kassasystem är gjorde för att fungera i smartphone eller tablet och andra är byggda för att passa bäst i en POS-dator med touchskärm som står på en kassadisk.

 4. Behöver erat kassasystem gå att integrera med andra program?

Använder ni Fortnox för fakturering och annan ekonomisk administration? Är det kanske personalkollen.se ni använder för att hålla koll på timmarna inför löneutbetalning? Använder ni något specifikt affärssystem som måste kunna lira med kassasystemet?

Vi brukar alltid rekommendera att man ser över vilka lösningar eller programm man använder för andra delar av sin verksamhet när man ska välja kassasystem. Många gånger finns integration mot just sådana lösningar som tillval. T.ex. kan man få sina kundfakturor som skapas i kassasystemet direkt in i Fortnox för att lättare kunna hantera dom

 5. Vilka analys- och rapportverktyg är viktiga för er

Vill ni kunna se tydliga rapporter på försäljning under en längre period och per person för att se trender? Vill ni kunna se exakt hur många kanelbullar ni sålde mellan 09.00 och 10.00 på kanelbullens dag jämfört med en vanligt tisdag? Eller vill ni bara kunna få ut enkla rapporter för att se om allt går åt rätt håll?

Alla kassasystem har någon slags rapportfunktion. Vare sig det handlar om dagsavslut, X-rapporter, försäljning per inloggad användare eller tydliga diagram för periodförsäljning så att ni kan jämföra hur det har gått i år jämfört med året innan. Fundera på vad som är viktigast för just er och vad ni förväntar er av denna funktion. Det mesta går att anpassa precis som ni vill ha det.

 

För att läsa mer om vilka kassasystem och kassaregister vi på Allvåg kan hjälpa er med rekommenderar vi att ni tar en titt här:

Kassasystem

Kassaregister

 

Tveka inte att kontakta oss på 08-54549960 eller info @ allvag .se om ni vill boka in en demo, har några frågor eller helt enkelt vill lägga en order.