Hur påverkar IP-klassning ditt val av våg?

Våg IP-klassning, vad är det?

IP står för Ingress Protection eller International Protection. Det är en klassificering som visar hur skyddad elektronik t.ex. vågar är mot genomträngning av fasta föremål och vätska. Exempel på fasta föremål är mjöl i ett bageri, damm och liknande. Vätska kan till exempel vara vatten & fukt vid beredning av livsmedel eller tvätt av vågen, matpartiklar i en foodtruck eller liknande. 

Vad står siffrorna för?

Den första siffran avser vågens tålighet mot inträngande av fasta föremål t.ex. damm eller mjöl.

Värdet för denna siffra kan vara 0-6.

0 = vågen är oskyddad

6 = vågen är t.ex. damm-/mjöltät. 

 

Den andra siffran avser vågens tålighet mot inträngande av vätska t.ex. vatten, fukt eller matpartiklar.

Värdet för denna siffra kan vara 0-9.

0 = vågen är oskyddad

9 = Vågen är t.ex. vattentät

 

Tips på bra IP65-klassad våg för t.ex ditt bageri: S29B

Tips på bra IP69-klassad våg för t.ex din fiskdisk: FW-500

 

Viktigt att tänka på är att respektive klassificering t.ex. IP65 eller IP69 har specifika definitioner för hur mycket t.ex. vågar tål. Till exempel klarar den ena klassificeringen högtryckssprut av vatten och den andra är vattentät ner till 1,5m vattendjup i upp till 30min. Det finns också annat att ta hänsyn till till exempel att andra siffran avser tålighet mot sötvatten men inte saltvatten.

Vi rekommenderar alltså att ni i första hand ser våg IP-klassning som en fingervisning om vad vågen bör tåla. Vi rekommenderar inte att ni faktiskt lägger vågen i en vattenfylld diskho bara för att den har IP69-klassning. IP-klassningen är också baserad på att produkten inte är skadad, är väldigt sliten efter många års användning eller liknande.

Hur påverkar IP-klassning mitt val av vågar?

De flesta damm- eller vattentåliga vågar har klassningarna IP65 eller IP69.

Här kan ni hitta våra damm- och vattentåliga vågar 

I regel kan du som användare tänka på att IP65 är bra att ha om du vill att din bagerivåg ska ha bättre livslängd och hålla sin noggrannhet längre i ditt bageri där det är mycket mjöl i luften.

Om du jobbar i väldigt dammig/ mjölig miljö eller jobbar i riktigt fuktig miljö t.ex. om ni hanterar fisk, skaldjur, andra väldigt kladdiga eller blöta livsmedel eller med annan tillverkning samt om du vill kunna spola av din våg med högtrycksslang eller liknande brukar vi rekommendera IP69-klassning.

I regel innebär högre IP-klassning att vågen håller längre.

Om du känner dig osäker på vad som passar eller är lagom för just din verksamhet, tveka inte att höra av dig till oss antingen här (länk till kontaktformulär) eller på 08-54549960 så hjälper vi dig.